Nye farver
Man skal være god ved sig selv, så jeg forærede mig en gave i den forløbne uge.
Lad mig udløse spændingen med det samme. Jeg købte en æske Derwent Inktense farveblyanter. Jeg har haft et godt øje til dem i længere tid, for de får god omtale, og jeg fik derfor også lyst til at prøve dem
Jeg kunne passende stille spørgsmålet: “Men hvad med de farveblyanter du købte i december sidste år, og kun har brugt en gang, for ganske nylig, nede i Maribo?”
Ja, det var Caran D’Ache Supracolor, men der er forskel på dem og Inktense.
Jeg vil starte med at forklare hvorfor jeg overhovedet køber farveblyanter, for jeg er faktisk ikke begejstret for den måde de afsætter pigmenterne på papiret, men visse blyanter, ikke alle, har den særlige egenskab at de er vandopløselige, og derfor er det muligt at påføre vand på farverne, før eller efter man har påført den til overfladen, og på den måde får man en udflydende akvarel- eller gouache lignende effekt. Og det er den jeg kan lide.
Så min tanke var at blyanterne vil være velegnede til at tage med ud på ture, som eksempelvis da jeg sad nede på torvet i Maribo og senere på Café Vin og Brød, og forsøgte at tegne torvet og den fine bronzeskulptur Lollandspigen udført af billedhugger Victor Fledéris, med det lille springvand omkring hende.
Hvad er forskellen? – vil mange sikkert i spænding og tilbageholdt åndedræt, tænke?
Svaret er, at når Derwent Inktense tørrer, er de permanente, og kan ikke længere “vækkes til live”. Supracolor derimod, opfører sig som traditionelle akvareller, og opløses igen når man påfører vand. Det betyder at man “hænger på den” med Inktense, mens man med Supracolor, kan åbne farverne med vand og løfte dem af og ændre på dem. De permanente Inktense, derimod, kan man påføre nye lag, uden at det påvirker de underliggende pigmenter. Sidstnævnte tiltaler mig.
Jeg har kun haft Derwent Inktense farverne i få dage, men jeg kan sige at de lever op til deres navn. Når man påfører vand til pigmentet, bliver farven væsentlig mere intens og mættet. Det er flot, men kan også skabe utilsigtede effekter, for der er stor forskel på de tørre og våde pigmenter. Men jeg antager at det blot kræver øvelse og erfaring, så vil man med tiden lære at tage højde for det. Og man kan naturligvis også tage farven direkte fra spidsen af blyanten, så man på den måde undgå at påføre pigmentet til papiret med blyanten.
Inktense findes også i andre konfigurationer, som farvekridt, blokke og pans, men blyanterne passer til min plan om at skabe et minimalistisk transportabelt rejsesæt, der kombineret med en skitseblok, pensler med indbygget vandreservoir, blyanter og markers, kan bruges hvis jeg ønsker, med minimalt farve- og vandpjaskeri.
Det var en god tur til Maribo, som jeg tænker tilbage på med glæde og jeg har en drøm om at sidde et sted med mit barnebarn og male sammen med hende.
Bare være, ikke være nogen, bare være sammen og ikke tænke på at tiden går.
Crede et Vicisti – Tro og Vind