BlogMission Burhøne

Elsk dine fjender

Elsk dine fjender. Det sagde Jesus vist.

Jeg lytter meget til Richard Rohr i denne tid. Han er katolsk præst i New Mexico USA. En ældre herre på 80 år, der har skrevet mange spændende bøger, som jeg tilsyneladende er ved at opbygge en samling af.

Han har skrevet en bog der hedder “Breathing Under Water”, hvor han tager udgangspunkt i Anonyme Alkoholikeres 12 trin, og hævder at disse metoder også er brugbare for mennesker, som mig, der ikke er afhængig af de “store”, som alkohol, stoffer og spil. 

Jeg har tidligere haft emnet oppe fordi en anden af de forfattere jeg holder af, Mitch Horowitz, også har skrevet en ganske kort bog om AA. Den beskriver dog mere den historiske kontekst.

Såfremt metoden kan bruges til at arbejde med alvorlige afhængigheder, hvorfor så ikke bruge dem til andre, trods alt mindre skadelige vaner, som eksempelvis støjende indre dialoger, den indre stemme, som Tolle og Michael Singer, og Rohr, skriver så smukt om.

AA Trin 4. Vi lavede en dybtgående og frygtløs moralsk opgørelse over, hvad vi indeholdt.

Jesus sagde angiveligt: “Elsk dine fjender” – og Rohr hævder at det kan betyde, eller tolkes således, at man skal udvikle større bevidsthed med sine skyggesider, for at bruge Jungs udtryk.

Jeg, tror jeg, forstår hvad han mener og jeg er også selv, i min søgen efter blokeringer, samskaras, kommet i kontakt med oplevelser fra fortiden, men Rohr hævder at det er mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere, at man kigger på de potentielle skader man selv har forvoldt andre. Det handler ikke om at køre “the blame-game” og give andre skylden, og være i offerrollen, men simpelthen finde potentielle årsager, som når afløbet under køkkenvasken er stoppet, kaster mig sig jo heller ikke ud i lange årsagsanalyser, men får fat i noget afløbsrens og en svupper, og kort efter flyder vandet igen frit.

Det er straks lidt sværere når det gælder de ting man har gjort mod andre.

Trin 8.
Vi lavede en liste over alle de mennesker, vi havde gjort fortræd, og blev villige til at gøre det godt igen over for dem alle.

Trin 9.
Vi gik direkte til disse mennesker og gjorde det godt igen, hvor det var muligt, undtagen hvor dette ville skade dem eller andre.

Jeg kan ikke lide at opfatte blokeringer som “fjender”. Jeg tror de er skabt af misforståelser, måske på grund af umodenhed og/eller uvidenhed, for at beskytte sig selv, forvoldte skader er ikke nødvendigvis bevidst ondskab, men dumhed eller en tilfredsstillelse ved at påvirke andre. Ingen, der tror på ideen om karma, vil bevidst forvolde andre ondt, da det vil ramme dem selv. Hvem vil ødelægge sig selv?

Men nogle vil, og en del af dem bliver politikere 🙂

Det er derfor jeg godt kan lide historien, fra biblen, som jeg aldrig har læst, om den fortabte søn der vender hjem, til sin velhavende far, og han har formøblet hele den arv han fik på forskud, er i en sørgelig forfatning, har levet et vildt og uansvarligt liv, men faderen modtager ham med åbne arme, er glad for at se ham, og arrangerer en fejring, mens broderen til den hjemvendte, bliver ret sur fordi han har opført sig eksemplarisk og føler der burde være en straf til den slappe taber af en bror.

Den gamle far rummer det negative, skubber det ikke væk.

Jeg er afhængig af støj, indre støj, og jeg ved ikke, hvem jeg er, når jeg, i korte øjeblikke, opnår stilhed. Det er min udfordring, og det er spændende og jeg kaster mig over projektet med optimisme og ildhu. Måske kan jeg ikke opnå det i lange perioder, men jeg vil glæde mig over de korte glimt, jeg oplever stilheden, og at støj ikke ødelægger leveren eller økonomien.

“God is not found in the soul by adding anything but by subtracting.”

– Meister Eckhart