Blog

Lær hurtigere med D.S.S.S.

4. punkter der kan gøre dig hurtigere til at lære nye færdigheder.
Tim Ferriss påstår det er muligt og han har en metode til det.
Den kaldes D.S.S.S.

Jeg er fan af Tim Ferriss. Til dem dem der ikke kender ham, kan jeg fortælle at han er forfatter, blogger, podcaster, foredragsholder, investor og rådgiver.
Han er bedst kendt for sine bøger, The Four Hour Workweek, The Four Hour Body og The Four Hour Chef.
Efter college fik han job som sælger og senere startede han sit eget firma der producerede og solgte kosttilskudsprodukter. Firmaet havde succes, men han hadede det. Han følte sig bundet og han arbejdede alt for meget. Han uddelegerede de fleste opgaver til medarbejderne og tog på en lang rejse. Han regnede med at firmaet ville gå ned mens han var væk, men det fungerede fint. Virksomheden fortsatte, men med ham i en mere tilbagetrukket rolle. Han solgte virksomheden og var nu i en gunstig økonomisk situation.

Han investerede i nystartede firmaer som Uber, Evernote og Facebook og tjente endnu flere penge, da aktierne røg i vejret. Han brugte tid på at rejse for at finde ud af hvad han skulle med sit liv. Han skrev sin første bog: “The Four Hour Workweek”. Den handler om hvordan man kan få mere tid til det der er sjovt og vigtigt, ved at uddelegere opgaver man ikke selv vil bruge tid på. Og hvordan man får mere ud af sine penge, uden nødvendigvis at tjene flere.

Hvordan lærer man hurtigere? Ifølge Tim Ferriss skal man lære de rigtige ting, i den rigtige rækkefølge. Så kan man opnå resultater hurtigere, fordi man ikke spilder sin tid på at lære noget der ikke er relevant. Og oplever man hurtig fremgang, stiger motivationen.
Det lyder enkelt, men det kræver en effektiv metode og forarbejde.

Det er her D.S.S.S. kommer ind i billedet.

Det er en forkortelse af: Deconstruct, select, sequence og stakes.
På dansk: Dekonstruer, udvælg, rækkefølge og sæt noget på spil.

Det er stor hjælp at finde en, eller flere, gode lærere. Gør man det alene kommer man let til at spilde tid på ting der ikke er vigtige.

Decontruct. At dekonstruere betyder at man opløser færdigheden i mindre enheder.
Lad os, som eksempel, bruge en person der ønsker at lære at spille golf.
Golfsvinget kan deles op i, grippet, opstilling, tilbagesvinget, toppen af tilbagesvinget, starten på nedsvinget, gennemsving og afslutning. Det kan sikkert gøres på andre måder og man kan yderligere bryde disse dele ned. Det er her en god lærer er vigtig.

Når man ved hvilke mindre enheder der indgår i den ønskede færdighed, kan man gå videre til næste punkt.

Selection. Næste udfordring er at finde ud af hvad man skal lære først.
Tim Ferriss bruger Pareto princippet, der også er kendt som 80/20 reglen. 80% af effekten kommer fra 20% af årsagerne. Det bruges i mange andre sammenhænge.
Derfor gælder det om at vælge de rigtige 20%. Det er selvfølgelig ikke så let som det lyder, men her kan god lærer, som sagt, være en uvurderlig hjælp.

Eksemplet med golfsvinget er ret logisk, da det er en lineær sekvens. Men andre ting kan være sværere og ikke så logisk. Hvis man f.eks. vil lære at spille guitar. Skal man starte med skalaer eller akkorder og hvilke?

Sequence. Når man har identificeret de 20%, skal man finde ud af hvilken rækkefølge det er mest hensigtsmæssigt at lære dem.

Stakes. Det sidste S, står for Stakes. At sætte noget på spil. Alle undersøgelser viser at motivationen stiger, når man risikerer at miste noget, hvis man ikke når sit mål. En belønning er også motiverende, men ikke ligeså stærk. På engelsk hedder det “loss aversion”, som kan oversættes til “afsky for at tabe”. Dette punkt er jeg personligt ikke så vild med, fordi jeg synes man skal sætte sig mål man har lyst til at nå. Det skulle ikke være nødvendigt at straffe sig selv. Men det er bare min mening. Desuden kan det være svært at måle fremgangen på visse færdigheder, og derfor svært afgøre om man har nået målet.

Jeg forsøger i øjeblikket at lære videoredigering, men vil ikke påstå at jeg bruger D.S.S.S. så disciplineret og struktureret som Tim beskriver. Men jeg er bevidst om ikke at bruge tid på mærkelige effekter eller andre avancerede ting og kun koncentrere mig om det grundlæggende.

Men læs Tim’s bøger og blogs og hør hans podcasts. Der er meget spændende og lærerigt materiale. Jeg anbefaler bogen The Four Hour Body, hvis du vil tabe et par kilo eller øge din muskelmasse.

Venlig hilsen

Jes

Læs også Historien om et Coaching forløb der aldrig fandt sted

og Hvordan jeg blev minimalist