Blog

Møn

Jeg har lyst til at fortælle om Møn.
Min kærlighed til området, opstod tilsyneladende tilfældigt, som mange kærlighedsforhold gør.

Historien starter i oktober 2015. Min gamle Suzuki Wagon R+ var blevet kasseret til syn, selvom den kun var 15 år gammel og ikke havde gået mere end 261.000 km. Ok – det var lidt ironisk ment. Den var gammel og da min mekaniker ringede, kunne jeg høre det var alvorligt. Men jeg kom mig hurtigt over choket og drønede ud og købte en ny brugt bil. Igen en Suzuki men denne gang en lidt mere sexet model med en større motor. Så nu kunne jeg tillade mig at blande mig i overhalingsbanen og ikke som før, nærmest undskylde når jeg ville overhale en lastbil.

Bilen stod nu nede på parkeringspladsen og jeg ringede til min gode ven og spurgte om hun ville med på et roadtrip. Hun var med på ideen og spurgte hvor vi skulle køre hen. Jeg fandt på at køre ned til Farø broen og ned på Farø. Jeg har kørt over den bro mange gange, men aldrig ned på øen. Jeg opdagede at man kan køre fra Farø og over Bogø og til Møn. Jeg fandt et par kroer på Møn og begyndte at planlægge hvor vi skulle spise aftensmaden. Ruten var klar og vi drog afsted.

Farø blev forbundet med Bogø i 1979 i forbindelse med brobyggeriet. Broen blev indviet i 1985. Bogø blev forbundet med Møn i 1943.

Vi kørte ned på Farø og ind på parkeringspladsen ved broen.
Det var d. 31.10. 2015 kl. 17.20. Jeg har ikke superhukommelse, men fordi jeg har billeder fra den aften, kan jeg se tidspunktet. Solen var ved at gå ned, men var skjult bag skyer. Det var den blå time. Det var smukt og stille og himlen mindede lidt om et J.M.W. Turner maleri. Og lidt vemodigt, som efterårsdage også kan være. Jeg tog selvfølgelig en masse billeder, men efter 15-20 minutter, kørte vi videre.

De valgte kroer var ikke inspirerende, så vi kørte til Stege. Her fandt vi restaurant Bryghuset Møn og vi spiste et hyggeligt måltid.

Det var ikke første gang jeg var på øen, men første gang jeg fik øje på skønheden og charmen ved stedet. Det gjorde indtryk og jeg fik lyst til at lære den bedre at kende. Jeg har efterfølgende besøgt øen mange gange.

Møns klint er selvfølgelig det mest kendte sted og et område med en enestående natur. Jeg husker min første tur derned. Først kæmper man sig ned ad en meget stejl trappe og så står man og kigger op på 70 millioner år gamle klipper af kridt. Nogle steder op til 143 meter høje. Jeg mærkede en stærk energi fra stedet og det gjorde indtryk. Jeg har siden været det mange gange, både med familie, venner og alene.

Jeg har besøgt Hårbølle havn, Klintholm havn, Møn is, Kong Asgers høj, Nyord og mange andre steder.
Når man kører på landevejene, møder man mange skilte til gallerier, gårdbutikker, antikvitetshandlere og andre virksomheder. Man fornemmer at øens beboere er ret driftige og kreative. En stor del lever antageligt af turismen om sommeren. Øen er også kendt for vandreruten Camønoen og er udnævnt af The Dark-Sky Association til Dark Sky område. Det betyder at der er steder der er særligt egnet til at betragte stjernehimlen. Med den stigende lysforurening fra storbyer, bliver disse steder sjældnere.

Stege er en hyggelig dansk provinsby med den klassiske hovedgade, et torv og små sidegader med byhuse, kirke og en rest at en bymur, kaldet Mølleporten fra 1430. Der er også en havn og godt udvalg af restauranter, cafeer og andre serveringssteder.

Stege har ca. 3450 indbyggere og der bor 9385 mennesker på Møn.

Også Nyord er et skønt sted. Strengt taget er det ikke Møn, da det er en selvstændig ø, men det ligger meget tæt på og man kører over en lille bro med ét spor. Øen er meget flad og der er en ganske lille og meget hyggeligt landsby med en lystbådehavn, en ottekantet kirke, et par steder man kan købe kaffe og kager, en kro og et kunstgalleri. Desuden nogle få små virksomheder der sælger alt fra sennep til hudcreme.

 

Der er stadig flere steder jeg ikke har besøgt, Jeg har f.eks. ikke udforsket Ulfhale og har heller ikke set hele Klinten. Og heller ikke Liselund slot. Jeg har faktisk ikke tid til at sidde her og skrive – jeg skal til Møn.

Venlig hilsen Jes