Stenaldermanden
Jeg fortsætter mine små historier om de oplevelser jeg har med Dreamjobs projektet.
Forleden dag mødte jeg en person med ret usædvanlige evner.
At kalde en person en stenaldermand, plejer at være et nedladende udtryk for “en primitiv eller udannet mand der har svært ved at leve op til nutidens krav”. Det er taget fra Den Danske Ordbog.
Og intet kunne være mere forkert i dette tilfælde. Jonas Bigler er uddannet skolelærer med fysik og matematik som hovedfag. Men det er ikke det han lever af mere.
Jonas laver smede og træarbejde, og koncentrerer sig primært om ting fra Vikingetiden. I perioder arbejder han for Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Han laver også kurser og sælger egenproducerede ting fra sit website.
Da vi mødtes, valgte vi dog at fokusere på en anden periode i historien, nemlig stenalderen. Denne epoke er af stor interesse for Jonas. Og siden barndommen har han lavet utallige flintøkser, og det blev temaet for dagens møde.
Jeg vil ikke bruge tid på at belære nogen om stenalderen, for jeg ved ikke meget om den, og der er ingen grund til at jeg sidder og skriver af efter Wikipedia eller andre kilder.
Jeg vil bare fortælle at det var en stor oplevelse at se Jonas lave et par flintøksehoveder. Han finder egnede sten rundt omkring. Møns og Stevns Klint er gode steder, men de kan findes overalt. Med tiden udvikler man evnen til at lytte om stenen er egnet til at arbejde med. Man slår på flintestenen med en granitsten og kan, med tiden, lære at høre om der er brud eller fossiler i den. Hvis den lyder forkert er der større risiko for at den knækker i løbet af processen.
Han arbejder med en rund granitsten og senere hjortetak. På forbavsende kort tid tager øksehovedet form. Jeg var vildt imponeret.
Øksehovedet kan kvalificeres til perfektion, og hvis man vil kan den også slibes med vådt sand. Men det er ret tidskrævende.
Herunder et lille udvalg af øksehoveder lavet af Jonas
Venlig hilsen
Jes