BlogDreamjobs

Glaspusteren i Stovby

Dreamjobs projektet kører stadig meget fint. Jeg har foreløbig lavet 9 fotoserier med forskellige håndværkere i Danmark. Det er spændende og inspirerende og jeg har en ret god svarprocent fra de virksomheder jeg kontakter.

Når vi mødes får vi nogle gode lange samtaler om deres fag, og det sker også at vi bevæger os ud på forskellige sidespor. Men det er nu også meget hyggeligt. Det er skønt når man fornemmer passionen og interessen, og de er alle imødekommende og venlige. Og det sker også at jeg tager et par gode billeder.

I dette indlæg vil jeg fortælle om min oplevelse hos Glaspuster Line B. Jacobsen. Hun er indehaver af Stovby glaspusteri, som hun har drevet i 20 år.

Stovby ligger ved Væggerløse på Falster. Det er ca. 8 km fra Nykøbing. Det var skønt at cruise de 120 km fra Roskilde, hvor jeg bor, ned over Sjælland, Farø broen og over på Falster.

Glaspusteriet ligger i en ejendom, lige ved siden af Stovby Mølle. Møller er ofte placeret højt så, ikke overraskende, blæste det en del. Der er en smuk udsigt over landskabet og man kan se Guldborgsund. Møllen er fredet og er ikke en del af Lines ejendom.

Stovby Glaspusteri og Stovby Mølle. Foto: Jes Roger Petersen

Da jeg ankom var Line i gang med at sætte gang i ovnene og man mærkede allerede varmen. På denne friske forårsdag var det rart, men om sommeren kan det blive meget varmt.

Sverige er stedet, hvis man vil være Glaspuster og Line har taget sin uddannelse på Glasskolan i Orrefors.

Værkstedet ligger i forbindeles med en butik, så man kan se Glaspusteren i arbejde, og samtidig betragte og købe de genstande der tidligere er produceret i værkstedet. 

Da jeg havde klargjort mit fotoudstyr, begyndte Line at lave nogle genstande. Det går hurtigt, for glasset skal hele tiden være i bevægelse og holdes varmt. Jeg fornemmede Lines rutine og sikkerhed. Hun vidste hvad hun gjorde. Det er mere end man kan sige om mig. Men efterhånden fandt jeg ud af hvordan hun arbejdede og det gik lidt bedre med at få nogle acceptable billeder. Jeg skulle sørge for ikke at stå i vejen, og selvom jeg gerne vil tæt på, kan det også blive for tæt. Fotoudstyr og høj varme går ikke godt sammen.

Glaspusteri er en fantastisk proces. Nærmest magisk. Først dette meget varme flydende materiale på et langt pusterør, der bliver dyppet i farvepulver. Derefter en masse forskellige værkstøjer der i flydende uafbrudte bevægelser, bliver til et smukt glasprodukt.

Det var en fantastisk oplevelse og jeg kan varmt anbefale en tur til Stovby Glaspusteri.