The Upper Limit Problem
I går tilmeldte jeg mig igen a-kassen. Beslutningen var taget et par uger tidligere, men jeg havde valgt en dato lidt ud i fremtiden, så jeg havde tid til at overveje om det var det rigtige.
Jeg kan godt lide at overveje – og “mærke efter”.
I lidt over 2 måneder har jeg holdt en “minisabbat” – og har selv betalt alle udgifter. Formålet med sabbatten var at have god tid til at afprøve et liv som “historiefortæller”.
Jeg var meget opmærksom på min reaktion da jeg tilmeldte mig, da jeg har haft en stærk modvilje mod jobcentersystemet, som jeg opfatter som mistillidsfuldt, kontrollerende og infantiliserende.
Men jeg bemærkede i dagene op til den besluttede dato, at jeg ikke havde samme ubehagelige følelse som før.
Det glædede mig, for jeg antager at det er resultatet af at jeg har bearbejdet min modstand så effektivt, at det ikke længere påvirker mig nævneværdigt.
Det har ikke ændret min holdning til systemet, blot reaktionen eller “følelsen” om man vil.
Kl. 7.55
Jeg åbnede jobnet.dk og loggede på.
Intet ubehag at bemærke.
Kl. 7.57
Trykker på knappen, “Meld dig ledig”
Intet ubehag at bemærke
Derefter bevægede jeg mit lidt rundt på sitet, foretog nogle få opdateringer på mit cv.
Kl. 8.10 var jeg færdig og loggede ud.
Jeg mærkede ingen ubehagelige følelser – snarere en spændt forventning og en tro på, at det nok skal gå.
Det meste af dagen gik med at opdatere cv og rydde op i dokumenter og gøre klar til kommende ansøgninger.
Jeg hører fortsat bogen “The Big Leap” af Gay Hendricks, og har set utallige interview med ham. Hans tanker fascinerer mig meget.
Hans tese er, at vi mennesker har en “selvdestruktions” tendens, der forhindrer os i at være så glade og succesfulde som vi kan. Han mener det er forårsaget af nogle fundamentale overbevisninger. At vi er fejlbehæftede, ikke er gode nok, at vi er til besvær, at det er illoyalt at få succes, hvad det så end er, og at vi skal skrue ned for vores lys, så vi ikke overstråler vores familie, venner og andre.
Disse overbevisninger, der ofte er skabt i den tidlige barndom, betyder at vi har en selvreguleringsmekanisme, en slags termostat, der hver gang det begynder at gå godt, vil denne mekanisme sørge for at vi skaber problemer der bringer os tilbage til det niveau vi mener at fortjene, og af og til, endda til et dårligere niveau.
Hendricks mener at der er nogle adfærdsmønstre man skal holde øje med, hvis man altså ønsker at gøre op med denne selvdestruktionstermostat. Han kalder “The Upper Limit Problem” (ULP)
De kommer ofte til udtryk som følgende:
1. Bekymringer over ting man ikke kan gøre noget ved. Ofte imaginære.
2. Kritik og beskyldninger.
3. Deflecting (Afbøjning) – betyder at man ikke er i stand til at tage imod et kompliment, ros eller kærlighed. Man afviser positiv energi.
4. Man starter konflikter og skænderier.
5. Man udvikler en sygdom eller en skade.
Hendricks understreger at ikke alle sygdomme er forårsaget af Upper Limit Problemet (ULP) – men det kan det være.
6. Man skader sin integritet og omdømme. Man lyver, bryder aftaler etc.
Hendricks mener, at mennesker skal tilbringe så meget tid som muligt, i det han kalder “The Genius Zone”. Ikke geni som Leonardo DaVinci eller Einstein, men en tilstand hvor man er allermest selvrealiserende og kreativ, efter eget individuelle behov og niveau.
Men for at løfte sig op på det niveau, så meget som muligt, er det naturligvis nødvendigt at få styr på ULP termostaten.
Fortsættes …
Crede et Vicisti – Tro og Vind