Blog

At slippe kontrollen

I dag vil jeg gerne fortælle en historie om et ansigt jeg har malet. Det gjorde jeg i går aftes, efter en dejlig tur til Stege og Nyord. Jeg skal i gang med at male. Men hvad er formålet med at male? Jeg kan godt lide at smøre farve på noget. Så det kan vel være formålet. Jeg maler hurtigt og kun med paletknive, fordi jeg ikke vil fortabe mig i at gøre det for pænt. Jeg skal øve mig, gentage og blive mere fortrolig med at blande farverne. Det tager lang tid at lære.

Når jeg har malet, og fotograferet maleriet, og betragter det i softwaren på computeren, kan jeg godt lide at zoome ind på detaljer i billedet. Man kan finde de mest fantastiske bevægelser, mønstre, figurer og farvekombinationer. Og så ærgrer jeg mig lidt over at det bare er tilfældigt og ikke noget jeg har tænkt mig frem til – ikke noget jeg har kontrol over.

Men sådan er livet nok. Man gør noget, og så sker der noget andet, som man ikke havde forventet. Så jeg vil øve mig i at slippe kontrollen, men gøre arbejdet, og se hvad der sker. Og acceptere at jeg ikke kan kontrollere ret meget. Ikke tro at en bevidst handling vil føre til et forudsigeligt resultat. Det gælder ikke kun når jeg maler, men hele livet.

Crede et Vicisti – Tro og Vind