Blog

Kan man være for venlig?

Kan man være for venlig?

Min dreng fik 12, højest mulige karakter, til mundtlig afgangseksamen da han forsvarede sin skriftlige opgave i går. Og kan nu kalde sig socialrådgiver. Fredag morgen skrev jeg:  “Held og lykke, det bliver godt”, men han skrev tilbage: “Måske, klappen er gået ned, min hjerne er brændt sammen”

Mangel på søvn, tid, natlige opgaveskrivninger, børn, økonomi og andre udfordringer, havde kørt ham træt.

Jeg svarede: “Den skal nok komme i gang, når det er tid.”

Og det gjorde den.

Jeg går jo og tænker over meget forskelligt og et spørgsmål jeg har overvejet er: Kan man være for flink, tolerant og venlig?

Jeg vil gerne sende gode vibrationer ud i universet. Så jeg går meget op i at – forsøge – at være venlig og positiv og lade andre være i fred og gøre det de gør, på deres måde.

Men et spørgsmål trænger sig på. Kan denne indstilling opfattes som svaghed? Er der en risiko for at det bliver udnyttet af mennesker der ønsker kontrollen?

Jeg tror svaret er et klart ja.

Venlighed og tolerance, kan opfattes som svaghed. Mange mennesker vil nyde følelsen af at være overlegen, og udnytte følelsen af at have overtaget.

Eller svaghed kan konverteres til venlighed. Man er svag, men vælger at kalde det venlighed, fordi man ikke tør tage konflikten, stå fast på sit og gøre det der skal gøres.

Men jeg synes overvejende man skal forsøge at være tolerant. Der er ingen grund til at optrappe en konflikt, en negativ situation, hvis man kan rumme den.

Forældre kan stadig elske deres børn, og børn elske deres forældre, selv om de har gjort tåbelige ting. Og optrapper man en konflikt fordi man er for intolerant, kan den blive svær, eller helt umulig, at løse.

Det var også et grundlæggende element i Mahatma Gandhi’s filosofi.

Jeg er fast kunde hos Nemlig dot com og har et par gange oplevet at æg er smadret i posen med varer, og det er ikke rart når det løber ud i mellem de andre ting i posen. Men jeg bliver ikke vred og sender hadefulde mails til dem. Jeg forklarer at det er sket, vedhæfter et foto og foreslår at de undlader at fylde posen så meget. Nemlig.com svarer høfligt, undskylder og sender mig en kreditnota og en gratis levering.

Gandhi befriede et helt land, men jeg bruger det til at vedligeholde et godt forhold til dem der leverer mine dagligvarer, blandt andet. Nogle mennesker har mere format end andre, men principperne er de samme.

Crede et Vicisti – Tro og Vind