Blog

Zenhøns

De fleste kender Enso cirklen – det berømte tegn i japansk zen buddhisme. Det udføres traditionelt med kalligrafipensel og sort blæk, i ét penselstrøg og i samme vejrtrækning. Det er japansk minimalistisk æstetik.

Cirklen har mange betydninger. Oplysning, styrke, elegance, universet og tomheden.

Den kan også betyde ro, balance og helhed. Og vertikal væren?

handlingen er meditativ og fokuseret og man retter ikke i en cirkel, hvis den ikke blev som ønsket, men starter en ny. Dog er det vigtigt at man forsøger at færdiggøre cirklen, selvom man bliver forstyrret. Det tager kun få sekunder at male den, men kan alligevel være en udfordring, især i disse forvirrede tider.

Jeg har ladet mig inspirere af enso cirklen. Jeg er altid inspireret af Zen og minimalisme.

I denne tid er jeg, af uforklarlige årsager, fascineret af at tegne og male høns. Dette smukke og tilforladelige dyr. Når jeg har lavet en lille daglig tegning, har jeg en rar følelse af at have udrettet noget.

Jeg fik ideen at forsøge at male en serie hurtige tegninger i samme ånd som enso cirklen. Men da hønen er en mere kompliceret form, kunne jeg ikke udføre den i et enkelt penselstrøg. Men hønens krop, hoved og næb, lavede jeg i en og samme bevægelse.

Øjet, næsebor og fødder, måtte jeg male i supplerende strøg. Kammen, hagelapper og øreflipper, tilføjede jeg efterfølgende i den røde farve, i hurtige strøg med en fyldt pensel.

Vidste du at kammen fungerer som hønens kølesystem, ved at blodet sendes rundt i kam og hagelapper?

Jeg lavede en serie malerier på papir. Det gik hurtigt, og det blev til 12 stk. Resten blev kasseret. Hønen er måske symbolet på normalitet, på det almindelige langsomme liv? Det vil jeg holde fast i.

Crede et Vicisti – Tro og Vind