Blog

Ideologier gør dummere

I går skrev jeg om bollesprøjte skabelon tankegang, og jeg kritiserede socialismen grundigt. Og det har den, og beslægtede ideologier, også fortjent, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med i dag. Som intuitiv historiefortæller, må jeg skrive det der kommer op, så posten skal ud 🙂.

I går læste jeg en kommentar om at alle ideologier er begrænsende.

En ideologi kan defineres som en sammenhængende system af tanker, regler og definitioner. Om der skal være et mål for at det kan kaldes en ideologi, ved jeg ikke. Så det er jo sandt nok.

Men … en ideologi der målrettet og med alle midler vil skabe et samfund der konfiskerer folks penge, ikke respekterer ejendomsretten, ikke respekterer at mennesker skal have en privatsfære, fjerner ytringsfriheden, vil nationalisere private virksomheder, smider folk der tillader sig at kritisere systemet, i arbejdslejre, etc. – har ikke meget til fælles med en ideologi der kun indeholder sætningen: “Der findes ingen endegyldige sandheder”.

Den sidstnævnte ideologi findes vist ikke, men jeg låner den fra Seeren fra Andalusien og bruger den som eksempel.

Så de har intet tilfælles, andet end definitionen, ideologi.

Men Jes, det der med at smide folk i arbejdslejre og den slags, det er jo noget gammeldags noget der ikke sker mere – vil nogen måske sige? Men har vi ikke lige oplevet en sag hvor nogle unge mennesker, der havde brændt en dukke af, blev arresteret og med en ekstraordinær ildhu og hårdhed, åbenbart med direkte ordrer fra højeste sted, har siddet varetægtsfængslet i helt skandaløst lang tid? Det er ude af proportioner, men mentaliteten er der stadig og tages gerne i brug, når de forkerte personer får magt som de har agt.

Behøver det at være et socialistisk system der ønsker ovenstående? Nej, slet ikke. Der er mange andre muligheder at vælge mellem. Socialisme er godt markedsført, men er i sin essens totalitær, for det bliver den nødt til at være. Men totalitære systemer kan sagtens være baseret på andre ideologier. Det behøver ikke engang at være en ideologi. Man kan også bruge frygt – det har vi lige set et glimrende eksempel på de sidste par år.

Man skal ikke glemme at målet er magten, og midlet spiller ikke den store rolle, bare det virker. Socialisme er bare ret smart, fordi den belønner folk med følelsen af at være gode mennesker, med tilhørende ret til at sparke dem der er ikke er det, og følelse af fællesskab, der giver en følelse af sikkerhed og gode chancer for overlevelse. På mange, næsten alle, måder sammenlignelig med visse religioner. Konsekvensen er bare en anden end forventet og der findes ingen eksempler på at totalitære systemer har skabt andet end armod.

Et samfund af forpjuskede menneskelige burhøns.

Apropos høns, så har jeg konstrueret et eksempel der kun foregår i min fantasi, og der skal det blive 😃. Jeg har arrangeret et kursus, og jeg kalder det “Befri din indre burhøne”. Det handler om at opløse gamle begrænsende tankemønstre.

Der er 12 deltagere og på kurset kommer vi ind på at man skal være vagtsom overfor konsensusafgørelser, der ofte baserer sig på laveste fællesnævner, og at flertallet derfor ikke nødvendigvis har ret, som regel tværtimod. En af kursusdeltagerne, jeg kalder hende Vera, har svært ved at forstå dette, for hun er meget påvirket af den skabelon bollesprøjte opdragelse hun har fået, hvor hun har lært at man skal acceptere demokratiet og flertallets afgørelser, uanset hvad det måtte være.

I min frustration over ikke at kunne trænge igennem med mit budskab, beslutter jeg at piske en stemning op, og efter lejrbål, shamantrommer og dans, foreslår jeg vi konfiskerer Veras kreditkort og bestiller Pizzaer og rødvin til hele holdet, betalt med hendes penge. Vera synes ikke det er en god ide, men jeg bestemmer at det bliver en flertalsafgørelse og beder alle der er for ideen om at række hånden i vejret. Der er et lille flertal for min beslutning og derfor er det nu helt i orden at vi tager hendes penge. Men Vera mener stadig ikke det er en god ide, og vælger at ændre mening. I visse tilfælde skal der specielle midler til før burhøns forlader de trygge rammer. 😃 Vera vil gerne have lov til at være i fred og leve som hun har lyst til, og vil ikke tvinges til at betale andre menneskers rødvin.

Selvom flertallet støtter en idé, skal man ikke nødvendigvis acceptere den.

Nå det var en ret sindssyg historie, men jeg foretrækker frivillighed og god plads, og gerne væk fra den horisontale mejetærsker mentalitet, de ideologiske metoder, højre venstre tankegangen, og vil gerne bevæge mig mod det vertikale.

Jeg skal både dybt ned i skyggerne og forhåbentlig højt op i de æteriske lag hvor udsigten, efter sigende, er god. Jeg vil gerne forlade buret. Men det er ikke nemt, det skal jeg være den første til at erkende. Det er min ideologi 😃 og jeg vil ikke have andre med i den – så find selv på noget.