Blog

Flokken

I aftes, efter jeg var faldet i søvn, sendte min dreng et lille uddrag fra den canadiske psykolog Jordan Petersons nyeste bog, “Beyond Order”. Jeg har ikke selv læst bogen, men er meget begejstret for Jordan Peterson, og jeg ser mange af de interviews, og andet, der findes på Youtube og andre sociale medier.

Han er en rationel stemme i en vanvittig verden, og han søger svarene på menneskers adfærd, i menneskets psyke, i underbevidstheden, i de mest primitive instinkter.

Han har åbent kaldt den canadiske premierminister Justin Trudeau, for narcissist og jeg mener han har fuldstændig ret, ligesom jeg selv mener at danmarks statsminister lider af dyssocial personlighedsstruktur, i gamle dage kaldet psykopat. Og intet kan få mig til at trække den påstand tilbage. Tværtimod har de sidste dages hændelser blot styrket denne antagelse. Det er grimt, meget grimt.

Men tilbage til Petersons bog. I det tilsendte uddrag, fortæller JP om en hændelse da han arbejdede som professor i psykologi ved universitetet i Toronto. Han ønskede at forbedre sit rædselsfulde kontor, men reglerne, og nidkære regelryttere og mellemledere, forbød ham at gøre det han ønskede. Han forsøgte at omgå reglerne, men det blev opdaget og stoppet. Det endte med at han malede væggene i tiltalende farver og fik forbedret arbejdsmiljøet lidt. Han forstod ikke rigtig hvorfor det skulle være et problem. Hvorfor skulle alle kontorerne ligne hinanden, og hvorfor måtte han ikke forbedre sit?

Han finder svaret i en historie om Gnuerne. Gnuen er beslægtet med antiloper og findes i det syd og østlige Afrika. De lever i store flokke og i historien fortæller han om biologer der forsøger at lære mere om Gnuens adfærd, men finder det helt umuligt at identificere en udvalgt Gnu, fordi de ligner hinanden fuldstændig, og tager man øjnene væk fra et dyr et kort øjeblik, er den umulig at finde igen. Biologerne forsøgte at løse problemet ved at køre tæt på et dyr, med en lang stok påmonteret en klud indsmurt i rød maling. De satte et mærke på bagkroppen og nu kunne biologerne genkende dyret.

Desværre viste det sig at også andre kunne drage fordel af det, for der gik som regel ikke så lang tid, før den markerede Gnu blev nedlagt af løver eller andre rovdyr.

Gnuens overlevelsesstrategi er at ligne alle de andre og forsvinde i flokken, for det er meget sværere for rovdyret at udvælge et bytte når den kun ser denne kæmpe flok. Derfor er det nemmere at vælge en svagelig Gnu der ikke kan følge med.

Så Petersons pointe er at gør du dig farverig og skiller dig ud, vil løverne slå dig ihjel.

Flokdyrsmentalitet og adfærd, handler om overlevelse og det forklarer også hvorfor mennesker gerne accepterer løgne, mærkelige historier og umoralsk adfærd. De vil gøre alt for at blive i flokken for der er, trods alt, sikkert og trygt, og man kan holde sig i live i længere tid. Derfor vil Mette Frederiksens løgne, fordrejninger og tolkninger, heller ikke få hendes vælgere til at forlade flokken. I hvert fald ikke i større mængder.

Crede et Vicisti – Tro og Vind