Blog

Forskellighed, Ferrarier og tolerance

Det er lørdag morgen. Kl. er 5.08 og jeg sidder i min magiske sofa og lytter til den blide regn. Der er kun lys fra et stearinlys ved min buddha, fra gaden og min computer.

I går inspirerede min gode ven Josefine mig til at finde den gamle serie “The Persuaders”, eller “De uheldige helte” som den hed på dansk, med Roger Moore og Tony Curtis i hovedrollerne. Den lå tilgængelig på Youtube, og jeg så det første afsnit. Den er fra 1971. Jeg forestiller mig at jeg  skal se dem alle i den kommende tid. Det er god let underholdning fra en svunden tid, som man kan drømme sig tilbage til i vore dages absurditeter og politiske korrekthed, der jo, når alt komme til alt, handler om magt. Men den lader jeg ligge lige nu.

FOR …. et stort spørgsmål melder sig når man ser det afsnit. Et spørgsmål der har delt vandene, været kilde til mange voldsomme diskussioner, ikke uvenskaber og slagsmål, det tror jeg ikke, men passionerede argumenter, og dyb uenighed der, i mange tilfælde, aldrig kan finde en afklaring.

Spørgsmålet er: Hvilken af de biler de to playboys, Lord Brett Sinclair, spillet af Roger Moore og Danny Wilde, spillet af Tony Curtis, kører i filmen, er den fedeste?

Det er et stort spørgsmål der kræver modne overvejelser og god tid. For nogle er det ikke så svært, for andre … hmmmm

Men lad mig lige starte med kort at beskrive hvad vi har med at gøre.

Roger Moore kører en britisk Aston Martin DBS fra 1970 i en tidstypisk gul farve, kaldet Bahama Yellow. Tony Curtis kører en italiensk Ferrari Dino 246GT i rød.

Sammenligningen er ekstra problematisk, da bilerne egentlig ikke er af samme type. Ferrarien har motoren centralt placeret, altså lige bag førerkabinen, men foran bagakslen, hvilket giver en god vægtfordeling og gode køreegenskaber på snoede veje, mens Aston’en har motoren placeret foran, og det gør den nok mere komfortabel på længere ture. Det påvirker designet, udseendet og køreegenskaberne.

Jeg kan ligeså godt udløse spændingen på det spørgsmål de fleste, der læser dette indlæg sidder med: “Hvilken bil er din favorit Jes?.

Og mit svar er klart. Jeg har altid været en Aston Martin mand. Det skal ikke forstås sådan at jeg ikke synes Ferrarien er en sexet lille sag, men jeg holder meget af det underspillede elegante britiske design som Aston Martin altid har stået for.

Mange kritiserede Ferrarien for ikke at være en rigtig Ferrari fordi den kun havde en 6 cylindret 2 liters motor, og i de første årgange hed den slet ikke Ferrari, men kun Dino. Det var nemlig et samarbejde med Fiat og Enzo Ferrari ønskede ikke sit navn på modellen. Det kom først senere. Dino var navnet på Enzo’s søn, som han mistede tidligt.

Aston Martin’en var faktisk også lidt snyd, da det “bare” var en DBS model, men i serien var den pimpet med aluminiumsfælge og DBSV8 badges, så den lignede en dyrere model, der lige var introduceret, men endnu ikke kommet på markedet.

Nu håber jeg ikke at jeg får pustet til gamle gløder og genstartet den gamle diskussion og , gud forbyde, ødelægger weekend idyllen 😀

Se selv klippet fra scenen hvor de to playboys endnu ikke har mødt hinanden, men konkurrerer om at komme først frem til samme hotel.

Betragt det som en god øvelse i at rumme andres meninger og forsøg at forstå at ikke alle er ens, ikke alle ønsker at leve i samme religøse eller politiske ideologi, samme bilfarve og motorplacering på deres bil, at der nok er plads til alle, hvis vi lader hinanden være i fred og viser gensidig respekt.

Og bemærk lige Roger Moores charmeklud – for helvede den er fed 😀

Crede et Vicisti – Tro og Vind