Blog

Historien om Arilds Vingård

På en weekendtur til Kullaberg, lagde vi vejen forbi Arild. Det var en skøn sensommerdag, solen skinnede og min ven og jeg kørte stille og roligt ind i den lille by. Med nedrullede vinduer i min lille kobberfarvede Suzuki Swift, passerede vi fine huse der lå højt på en skråning med udsigt over vandet. Vi kørte forbi bustoppestedet, på venstre side Strand Hotel og lidt senere Hotel Rusthållargården. Vi fulgte den lille snoede vej der skråner ned mod havnen, forbi de mange træhuse i de karakteristiske smukke pastelfarver. Vi parkerede bilen ved havnen og gik en tur rundt i de små gader. Alt virkede så fint og velholdt, der var stokroser overalt, haverne var velplejede og jeg forventede hvert øjeblik at møde Pippi Langstrømpe på sin hvide hest.
Jeg blev meget betaget af den lille bys charme.

Stemningsbilleder fra Arild. Se flere her

Arild ligger i Kullaberg i Höganäs kommune i Sverige. Det er en by med ca. 550 indbyggere og den ligger ud til Skälderviken.
Det er et gammelt fiskerleje og de små huse i området omkring den idylliske havn, har tidligere været beboet af fiskere.
Byen er et yndet turistmål og er stadig populært blandt malere og andre kunstnere. Den danske maler P.S. Krøyer besøgte stedet fordi han fandt mange af de samme kvaliteter som på Skagen. Udover de omtalte hoteller kan man også spise hos Flickorna Lundgren og Rut på Skäret. Kan man lide at spille golf er det muligt i S:t Arilds Golfklub. Havnen er hyggelig og man kan gå lange ture langs stranden og nyde de oplevelser naturen byder på.

Arilds Vingård

1,5 km mod syd ligger Arilds Vingård. Den ejes af ægteparret Annette og Jonas Ivarsson, der bor på stedet med deres 4 børn.
Gården er fra 1700 tallet og en af områdets ældste. Det er en bindingsværksgård og nogle af bygningernes mure er det der, vist nok hedder, bruksmur. De er bygget op af store sten, støttet af mørtel. Men da jeg ikke er byggekyndig må jeg hellere forlade dette emne meget hurtigt. Annette og Jonas købte gården som et renoveringsprojekt i 2007 og alle renoveringer og nybyggeri, er holdt i den oprindelige stil. De opdagede at der voksede en enlig vinplante på gården og ideen til at dyrke vin var født.
Annette uddannede sig til sommelier, Jonas byggede vinkælder og de eksperimenterede med forskellige druesorter. To år efter blev de første to hektar vin plantet. I dag er der 20 hektar.

Stemningsbilleder fra Arilds vingård. Se flere her

Ud over at producere vin, fungerer gården også som Hotel. Der er 23 værelser i forskellige størrelser og priser. Der er en glimrende restaurant og de serverer en fantastisk morgenbuffet, som jeg selv har testet grundigt.

Jeg lærte stedet at kende ved et tilfælde. En dag jeg zappede rundt på et hotelbooking website, så jeg navnet Arild. Ikke mindst fordi jeg tidligere havde besøgt byen, fik jeg lyst til at prøve en overnatning. Jeg har nu været der to gange og jeg kan lide den afslappede atmosfære. Stedet er mere rustikt end typiske hoteller og bærer præg af at være en gård hvor der arbejdes. Man er tæt på vinmarken, naturen og de landlige omgivelser. Det synes jeg er tiltalende.

Hvis man ønsker at lære mere om vindyrkning, er det muligt at deltage i forskellige arrangementer i løbet af året. Det kan være beskæring af vinranker eller plukning af druer. Man skal bare holde øje med deres aktivitetskalender og tilmelde sig når der sker noget. Jeg har ikke selv prøvet det, men det er ikke umuligt at jeg gør det en dag. For større grupper kan de arrangere vinsmagning og foredrag efter ønske.

Arilds Vingaard producerer Rød og hvidvin på Solarisdruen, Rosévin på en blanding af Cabernet Cortis og Regent druer, Drufavec som er lavet på et destillat af fermenterede drueskaller, en Snaps og to forskellige Glög.

På grund af Sveriges specielle regler om salg af alkohol, må vingårde og andre producenter, ikke sælge deres egne produkter hvis de indeholder mere end 3,5 procent alkohol. Alt salg skal foregå gennem Systembolaget.

Men det er dog muligt at få vinen serveret når man spiser i deres restaurant.
Jeg har ikke forstand på vin så jeg vil ikke slynge om mig med beskrivende fagudtryk. Jeg kan kun sige, at de glas jeg har prøvet var glimrende.

Deres vinproduktion er ikke økologisk, men de bruger ikke sprøjtegifte og mener selv at deres gård er mere miljøvenlig end mange økologiske producenter. Derfor har de valgt druesorter der er meget modstandsdygtige overfor svampeangreb. Det har betydet et fravalg af druen Chardonnay, men de kan stadig bruge Pinot Noir Précoce, selvom den er lidt følsom overfor meldug. I stedet for at sprøjte med kobber, som er forbudt i Sverige, sprøjter de med bagepulver. Det virker perfekt i det vindblæste klima, der sørger for at tørre planterne så svampeangreb ikke bryder ud. Deres mest benyttede drue er Solaris. Den passer perfekt til det kølige klima og er desuden modstandsdygtig over for svampeangreb.
Deres mål er at udnytte alt hvad vinplanterne leverer. Bladene bliver brugt i madlavning, druerne til vin, drueskallerne bliver destilleret, gæraflejringerne i vintankene bliver også destilleret. Det der er tilbage, lægges tilbage på markerne og fungerer som gødning. Egefadene vinen lagres i, bruges så længe de kan, og når de bliver for gamle benyttes de til destillat.

Målet er at producere miljøvenlige drikkevarer med respekt for den dyrkede jord og naturen.

Jeg skal snart afsted igen.

Venlig hilsen

Jes