Blog

Kan man dø af ensomhed?

Jeg har læst at ensomme mennesker gennemsnitligt lever kortere end mennesker der har et godt netværk.
Hvad skriver lægerne på dødsattesten, når en ensom sjæl afgår ved døden?
Døde personen af eller med ensomhed?

Min mors mand

Min mor er 78 år, men frisk, både fysisk og mentalt. Hendes mand, gennem over 40 år, på samme alder, har lidt vrøvl med hjertet og har derfor pacemaker, eller hvad den nu hedder? Af og til får han nogle problemer, og får væske i kroppen osv. Men lægerne holder ham kørende og han er i fint humør.

I forgårs ringede min mor til mig, og spurgte om jeg kunne hjælpe hende med at sende billeder fra hendes mobiltelefon. Hendes mand havde fået vrøvl med sit ben og det var meget smertefuldt.
Men han kunne ikke komme til sin læge, på grund af corona karantæne. Derfor skulle hun tage billeder af benet og sende dem til lægen. Jeg guidede hende problemfrit gennem processen og hun sendte billederne til lægen, der ordinerede medicin, som min mor kunne hente på apoteket.

Tør jeg lytte til min intuition?

Forleden nat lå jeg og tænkte på om jeg virkelig har mod til at leve helt efter min intuition og altid navigere efter det jeg selv føler er rigtigt. Det der kommer indefra. Sådan har jeg vist gjort mange gange i mit liv, men jeg har aldrig været så bevidst om det, som i de sidste 4-5 år. Men hvor kommer det, der kommer indefra, fra? Kan jeg stole på det?

I de sidste 4-5 år har jeg helt bevidst og systematisk, fravalgt at se, høre og læse nyheder. For at skabe stilhed, så jeg kan høre min indre stemme.
Jeg havde den udfordring at jeg arbejdede på Ekstra Bladet, og kunne derfor ikke afskærme mig helt fra nyheder. Men så blev jeg fyret og stoppede d. 31.5.2019. Så blev der stille.

Jeg kan forstå at vi er i en form for isolation. Og jeg forstår at det er fordi der er en virus i omløb.

Min passion og isolation

Det opdagede jeg næsten ikke, fordi jeg allerede var isoleret frivilligt.
D. 20. januar, startede et nyt kapitel i mit liv. Jeg blev “ramt” af en stærk interesse for videoredigering.
Den dag forsvandt jeg ind i en stærk fordybelse, og levede og åndede for at lære om emnet. Jeg startede meget tidligt om morgenen og sad ved computeren hele dagen og aftenen, indtil jeg ikke kunne holde mig vågen. Når jeg holdt pause, så jeg tutorials på Youtube og selv når jeg egentlig havde besluttet mig for at sove, lå jeg af og til og så instruktionsvideoer på telefonen. Jeg har været tæt på at falde i søvn med min telefon i hånden, og jeg drømte om videoredigering om natten. Nu er intensiteten taget lidt af, men jeg er stadig meget optaget af det.

Total opslugthed er noget af det bedste.

Flow-state

Det er nok det som Mihaly Csikszentmihalyi kalder flow state. Han beskriver flow i 8 punkter.

  • Complete concentration on the task
  • Clarity of goals and reward in mind and immediate feedback
  • Transformation of time (speeding up/slowing down)
  • The experience is intrinsically rewarding
  • Effortlessness and ease
  • There is a balance between challenge and skills
  • Actions and awareness are merged, losing self-conscious rumination
  • There is a feeling of control over the task

De fleste af punkterne kan jeg sige ja til. Den med “Effortlessness and ease”, ved jeg nu ikke, men det bliver da bedre og bedre.

Men så lukkede Danmark og det ændrede tingene en lille smule. Men, for mig, ikke ret meget og det var ikke kun forringelser.
Jeg er ledig og modtager a-kasse ydelse. Jeg har dog valgt at reframe min situation og kalder det kunststøtte.
Jeg skal pludselig ikke længere møde til samtaler på jobcenteret. Ikke fordi det generer mig meget, da møderne er ganske hyggelige. Men de virker formålsløse og er spild af tid. Jeg kan nu godt lide min kontaktperson. Jeg håber hun har det godt. Hun hedder Anette.
Og jeg skal heller ikke skrive obligatoriske ansøgninger hver uge. Nu kan jeg koncentrere mig om at søge de jobs der virker spændende.

Kan jeg finde et job?

Men jeg tænker på om mine muligheder for at finde et job efter virussen, er blevet værre eller bedre? Det kan man jo ikke vide.
Men måske dør jeg af virussen, eller af noget andet, og så er der jo ingen grund til at bekymre mig om det. Vi ser hvad der sker til den tid. Jeg ved at jeg dør en dag.

Er du da så ikke bekymret for at få virus? Jeg føler ingen angst. Det burde jeg måske gøre? Men jeg vil gerne være med til at begrænse udbredelsen. Jeg bærer altid engangshandsker, når jeg køber ind i supermarkedet. Jeg ved ikke om det hjælper noget, men jeg føler at jeg gør noget. Ligesom dem der sætter nye billeder på deres fb profil. Det føles rart og det er dejligt.

Min største bekymring har været om jeg fortsat kunne få lov til at se mit lille barnebarn på 2,5 år. Hun er mit livs lys.

Mit barnebarn

Heldigvis var vi sammen dagen før Danmark lukkede og jeg lovede at jeg ville undgå tæt kontakt med andre mennesker. Derfor får jeg lov til at se hende. Og det sker heldigvis ret ofte.
Jeg har introduceret hende til Emil fra Lønneberg, som hun så med stor interesse og kunne sidde stille overraskende lang tid. Senere fik hun øjnene op for de originale Pippi Langstrømpe.
Dengang kunne de dælme lave børneudsendelser 🙂
Nu er hun er stor fan af Pippi og mener selv at hun er ligeså stærk som hende. Det glæder mig meget, for verden har brug for stærke og frygtløse mennesker. Dem er der for få af.

Men ikke alle i familien er så heldige, og de savner hende meget. Og hun savner sikkert også dem og alle rødderne ovre i vuggestuen. Og hendes forældre er også trætte.

Har vi tabt sutten?

Men hvad er konsekvenserne ved at spærre folk inde? Hvor mange dør af det? Hvad med den angst der bliver skabt på et tilsyneladende meget spinkelt grundlag? Angst og stress ødelægger immunforsvaret? Hvad med dem der fejler noget andet og som ikke kan få den optimale behandling.

Hvad med min mors mand?

Har vi tabt sutten?