Blog

Stilhed og bevidsthed

En historiefortæller der ikke fortæller historier – det går ikke. Jeg har skrevet, men kun til eget brug. Og jeg har købt en ny bog af Eckhart Tolle. Titlen er: “Stillness Speaks”.

Den er ganske kort, men det skal man ikke lade sig narre af. Og den er ikke ny, men fra 2004, så ny for mig.

Den er langsom, Tolle er altid langsom og det er rart, og der er indlagt længere pauser, mellem ret korte passager hvor Eckhart oplæser sine visdomsord. Mellem kapitlerne ringer en klokke, så bogen minder om en meditation.

Budskaberne er ikke nye, men handler om Tolles fundamentale fokus på nuet, bevidsthed og opmærksomhed.

Eckhart indleder med at nedtone forventningerne til bogen, og han fremhæver, at pauserne ofte er vigtigere end indholdet, og at man kan få mere ud af at stoppe læsningen, og blot holde bogen i hånden.

Han fortæller at bogens formål ikke er at bibringe noget nyt, men fjerne det der forhindrer læseren i at opleve sit egentlige potentiale. Ikke for at blive rig og køre i dejlige biler, men for at finde fred i sindet. Jeg tror dog sagtens jeg kunne finde ud af at køre i en dejlig bil, med fred i sindet.

Jeg forstår at Tolle skelner mellem silence og stillness, men jeg ved ikke hvordan forskellen beskrives på det danske sprog. Men jeg tror jeg forstår at der godt kan være stilhed i det ydre, men uro og larm, i den indre tankeverden med larmende indre dialoger, diskussioner og følelsesmæssig tumult, som man selv skaber.

Jeg er ikke sikker på at jeg har lært så meget nyt fra bogen, men er igen blevet gjort opmærksom på at bevidsthed er vejen til at løse de udfordringer man står overfor. Eller ikke nødvendigvis udfordringerne, men de forstyrrende tanker og følelser der medfølger udfordringerne. For det er ikke udfordringerne, der er udfordringen, men tankerne om dem, der skaber reaktionen på dem.

Der er kun én vej. Bevidstgørelse, opmærksomhed, italesættelse, belysning.

Ifølge Tolle vil det i mange tilfælde være nok til at opløse de forstyrrende tanker.

Crede et Vicisti – Tro og Vind