BlogMission Burhøne

250 kasser i perspektiv

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har skrevet om perspektiv, og hævder stadig at det er blevet en mangelvare i verden i dag.

Slår man ordet op på eksempelvis ordnet.dk, et website jeg besøger meget ofte, står der blandt andet:

“Større sammenhæng hvor de enkelte elementer kan betragtes i det rette forhold til hinanden”

Min nye ven, filosoffen Iain McGilchrist, siger det på sin måde. Alt for mange fokuserer for meget på detaljer og udvalgte elementer, og glemmer helheden.

Under virusvanviddet så man perspektivløshed udspillet i sin mest ekstreme form. En myopisk, snæversynet fokus på et emne, der derved mistede sin proportionalitet, og man “glemte” helheden. Og konsekvenserne heraf ses i dag. Selvom mange forsøger at ignorere dem og finde på andre årsager.

Men nu har jeg tænkt mig at gøre noget ved det, på en meget praktisk og konkret måde.

På min mission døbt “Mission Teodor Amsted” der handler om at opfinde en anden måde at leve på, er det et vigtigt element for mig, at blive bedre til at tegne, og derfor ønsker jeg at lære fundamentale principper.

Jeg er nået til perspektivtegning og har fundet et fantastisk website der hedder drawabox.dk – der tilbyder en række tegnelektioner, men er mest kendt for deres “250 box challenge.”

Det går ud på, at man, efter at have gennemført nogle grundlæggende øvelser, tegner 250 kasser i perspektiv. De skal tegnes i fri hånd og med en fineliner pen – altså ikke blyant, fordi man skal være modig og ikke fedte med svage streger og viskelæder og den slags.

Når man har tegnet et passende antal kasser på siden, bruger man lineal til at tegne streger gennem de håndtegnede kasser, og undersøger på den måde, hvordan det gik med forsvindingspunkterne. Det er meget afslørende og lærerigt.

Og det gør man 250 gange.

Da jeg læste om øvelsen, resonerede det hos mig. Der er ingen genveje – målrettet gentagelse er eneste måde, analyse, rettelser og flere gentagelser. Så vil man blive bedre. Måske ikke en Leonardo Da Vinci, eller Rembrandt – men en bedre Jes P. end han var før.

Når 250 box udfordringen er overstået, venter en 250 cylinder udfordring og det glæder jeg mig til.

Crede et Vicisti – Tro og Vind