Blog

Dør man af eller med?

Jeg har gået med et spørgsmål i mit hovede i stykke tid, og forleden dag kontaktede jeg en læge for at forsøge at få et svar.

Jeg spurgte en person med en solid sundhedsfaglig uddannelse og mange års erfaring.
Og altså ikke en politiker, journalist, stand-up komiker eller finansmand etc.

Mit spørgsmål var: Hvordan kan man skelne mellem at dø af CV19 eller med CV19?

Til min store glæde svarede han meget hurtig og det uredigerede svar kommer herunder.

“Det er et meget godt spørgsmål, som jeg også har tænkt over. Og der er nok ikke et klart svar – som en tænkt situation kan illustrere:”

“Hvis et (typisk) ældre menneske med fx kronisk hjerte- og/eller lungesygdom bliver indlagt med en forværring i tilstanden(e) og ender med at dø, så ville man under normale omstændigheder (dvs. ‘præ-COVID-19’-epidemien) betragte dødsfaldet som et mere eller mindre forventeligt slutresultat af sygdommen(e).”

“Det vil man også gøre i dag, hvis han eller hun blev testet negativ for coronavirus ved indlæggelsen. Men hvad hvis testen var positiv? Var det så coronainfektionen, som [1] direkte havde udløst forværringen (dvs. var en årsag til dødsfaldet), [2] måske kun havde ‘skubbet lidt på’ (dvs.havde fremskyndet dødsfaldet), eller [3] var helt uden reel betydning?”

“Vi er lidt ude i sumpen af kontrafaktisk tænkning (og kausalitet; se https://en.wikipedia.org/wiki/Counterfactual_thinking) og svarene kommer til at flyve i vinden.”

Det var hans svar.

Jeg har valgt at holde ham anonym, men det ligger offentligt tilgængeligt på hans facebook profil, så jeg tror ikke han har noget i mod at jeg deler svaret.

Hvis du vil følge hans stilfærdige opdateringer, er du velkommen til at kontakte mig personlig, så får du hans fb profil.