BlogMission Burhøne

Modsætninger og lige linjer. Høns i december #10

I går havde jeg den glæde at finde endnu et dejligt foredrag med psykiateren, forfatteren, filosoffen Ian McGilchrist.

Temaet er “The Coincidence of Opposites” og jeg ved ikke om jeg har forstået det helt, for McGilchrist’s hjerne har væsentligt flere hestekræfter end min 😀 

Men han berører et tema der længe har interesseret mig, nemlig at modsætninger ikke nødvendigvis er så langt fra hinanden, at de er afhængige af hinanden, at begge tilstande kan være tilstede samtidig, at der kan være flere rigtige modsatrettede svar på et spørgsmål og at der altid er noget godt i noget dårligt, og omvendt.

Måske var det også derfor han kom ind på et begreb jeg engang mødte, men havde glemt, og som jeg igen blev mindet om i går – nemlig “Rubato”. Udtrykket bruges i musikkens verden når en musiker vælger at fortolke tempo og måske andet, friere, så man får en følelse af at de er ved at komme for sent ved at trække tiden, eller for tidligt – men alligevel kommer det til at lyde godt, og hænger flot sammen. Det giver musikken liv. 

Ligeledes nævner McGilchrist den østrigske kunstner Hundertwasser, der egentlig hed Friedrich Stowasser, men valgte pseudonymet Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser – flot navn. 

Hundertwasser kunne ikke lide den lige linje og skrev et manifest hvori han beskriver hvorfor.

Han mente at den lige linje ville betyde et sammenbrud for menneskets civilisation.

“In 1953 I realized that the straight line leads to the downfall of mankind. But the straight line has become an absolute tyranny. The straight line is something cowardly drawn with a rule, without thought or feeling; it is a line which does not exist in nature. And that line is the rotten foundation of our doomed civilization. Even if there are certain places where it is recognized that this line is rapidly leading to perdition, its course continues to be plotted. The straight line is atheistic and immoral.”

– Hundertwasser

McGilchrist anbefaler alle at lære at argumentere for meninger og holdninger der er modsatrettede dem man selv har valgt. Jeg forstår hans pointe. Så vil flere måske lære at forstå at der ikke findes endegyldige sandheder og at det man selv synes er fantastisk, ikke nødvendigvis deles af andre, og at andre gerne vil leve på deres måde, og så længe det ikke generer nogen, er det nok bedst sådan.

Desværre er der en hel del mennesker der ikke respekterer dette og som ser det som deres mål at presse andre ind i små kasser og skabeloner så de bedre kan styre og kontrollere dem. Måske skal disse ikke opleves på en lige linje, men i en cirkel der mødes på den anden side, og selv tilsyneladende modsætningsfyldte holdninger, er i virkeligheden meget tæt på hinanden, der eksempelvis mødes i et totalitært mindset, der er så populært i disse tider.

Og det kan der sikker også komme noget godt ud af.

Dagens hønsebillede #14 er tegnet med kul og akvarel. 14,8 x 21 cm på 330 g. papir. Hvis nogen kan finde en lige linje, kan jeg forsikre at det er tilfældighed 😀

Crede et Vicisti – Tro og Vind

Link til foredraget med Ian McGilchrist https://www.youtube.com/watch?v=N4AFdNxLmb4