BlogMission Burhøne

Nej’ets kraft – og svaghed

NEJ!

Jeg har tænkt lidt over nej’et. Nej’ets kraft, kan man måske sige.

Det er ingen hemmelighed, at jeg gennem længere tid har været, og er, meget optaget af den tyske filosof Eckhart Tolle. Han skrev bogen “Nuets Kraft” i slutningen af 90’erne.

Så jeg har tænkt meget over nuet, men som sagt, de seneste dage har jeg også tænkt over nej’et.

Ofte forbinder jeg evnen til at sige nej, med styrke, uafhængighed, at turde gå sine egne veje. 

Efter min mening, positive egenskaber.

For år tilbage så jeg en film med Jim Carrey der hedder “Yes Man”, der handler om en mand der lever et ret kedeligt og miserabelt liv, der af årsager jeg ikke husker, bliver udfordret til at sige ja til alt hvad han kommer ud for. Hans liv ændrer sig drastisk til det bedre.

Han overskrider de følelser af modvilje han har når han bliver udfordret, og tager imod de invitationer, livet byder på, og han overvinder sine vaner, og livet bliver sjovere.

Så at turde sige ja, selvom vaner og instinkter, ønsket om tryghed, identitetsfølelse, gør at man mest har lyst til at sige nej, kræver også styrke.

Jeg tror man kan nå meget langt med et ja. At sige ja til livet og hvad det byder på.

Men af og til må man sige nej.

Men man skal holde lidt øje med nej’er, for nej kan blive en ego tilfredsstillelse, en følelse af styrke, der kan få mig til at sige nej, bare for at få tilfredsstillelsen, men hvis det bliver en automatreaktion, går man måske glip af oplevelser, relationer, bliver måske isoleret.

Men ego’et bliver styrket og det føles rart.

Kan man blive så glad for at sige nej, at det bliver kontraproduktivt.

Se mig, jeg siger altid nej – jeg er sådan en, der siger nej. Jeg er stærk.

Men udvikler det sig til barnlig trods, er man let at manipulere, og det skaber ikke den uafhængighed, man ønsker. Tværtimod.

Så jeg forsøger efter bedste evne at være bevidst og opmærksom på nej’et.

Og kommer måske snart til at tage en beslutning om at sige nej, til noget jeg egentlig havde sagt ja til. Om det er godt eller skidt? Både ja og nej.

Crede et Vicisti – Tro og Vind