Neville vs. Napoleon Paradokset
I dag vil jeg skrive lidt om det jeg kalder “Neville vs. Napoleon paradokset”.
Nej, Napoleon er ikke den kendte magtgale krigsliderlige megaloman, Bonaparte. Dem har vi nok af i verden, desværre ofte som politiske ledere, men derimod forfatteren Napoleon Hill, der skrev en række selvudviklingsbøger. Den mest kendte er givetvis, “Think and Grow Rich” fra 1937.
Neville Goddard er en anden selvudviklingsforfatter fra samme periode, som jeg også læser og lytter til. Seneste indkøb er bogen “Resurrection” som jeg har stor glæde af.
Men lige nu lytter jeg til bogen “Cosmic Habit Force” som egentlig er skrevet af Napoleon Hill, men i denne version bliver den fortolket af Mitch Horowitz, der er fantastisk god til at tolke, analysere, formidle og oplæse de gamle klassikere indenfor den genre.
Den består af 23 principper, eller områder, man bør benytte, udvikle, træne, eller afvikle, eller helt fjerne, for at frigive så meget energi og potentiale som muligt.
Det var nr. 5 der fangede min interesse, fordi den, måske, på en måde, eller måske ikke alligevel, modsiger noget af det Neville siger.
Nr. 5 hedder “Harness Unexpected Forces” og det betyder noget i retning af “Udnyt uventede kræfter” eller “drag fordel af” …
“Udnyt” er altså ment i positiv forstand. Vi taler jo ikke om politikere lige nu.
Meningen forklares nogenlunde således:
Når man søger muligheder, afventer man selvfølgelig svar, men bliv ikke for fokuseret på den form de søgte svar antager, når de kommer. Ressourcerne har ofte en anden form end det, man selv forestiller sig, eller forventer, regner med, i sit sind, drømme, fantasi.
Sindet søger det kendte og forventede, virkeligheden er diffus og overrasker ofte.
De ting der er godt for dig, ting du ønsker og søger, kommer ofte fra de mest uventede steder og kilder. Så opfyldelsen sker ofte anderledes end de idealiserede drømme og ønsker. Lad ikke det tage modet fra dig, men udnyt det til din fordel.
Årsagen til at jeg bringer det på bane er, at det på en måde modsiger Neville Goddard, der hævder at man skal være meget specifik i sin målsætning, og forestille sig at være i den situation man ønsker.
Så på den ene side skal man være specifik og præcis, men på den anden side, skal man være åben for at løsningen kan komme helt uventet og på en helt anden måde, men være meget fin og tilfredsstillende.
For lige at vende tilbage til en gammel ven “Seeren fra Andalusien” af Lars Muhl, der siger “Der findes ingen endegyldige svar” og mange svar kan sagtens eksistere samtidig.
Det var der mange politikere, der kunne lære noget af – ikke mindst socialister og andre med totalitære mindset
Så måden jeg vil håndtere dette paradoks er måske alligevel ikke så problematisk som jeg først antog. Man kan begge dele. Det er ok at være præcis og specifik, men vær åben for andre muligheder når de viser sig.
I min egen helt konkrete livssituation, skal jeg snart forholde mig til at søge nyt job for at skaffe en indtægt, men jeg vil også gerne skabe plads til mine kreative aktiviteter som historiefortæller der skriver, tegner, maler og fotograferer.
Det er ikke umuligt at jeg vender tilbage til flere af de 23 principper i nær fremtid, for det er virkelig interessant og brugbart, og giver altid mulighed for også at indflette et par hak i tuden til totalitære mindset.
Crede et Vicisti – Tro og Vind