BlogMission Burhøne

Gaffeltruckkursus 2. dag

ADVARSEL. Jeg fortsætter ufortrødent min beretning fra det gaffeltruck kursus jeg, i disse dage deltager i. Tirsdagen fulgte samme mønster som den første dag. Om formiddagen var det teori, både med læreren og i et e-learning system. Så brugte vi lidt tid på at spise wienerbrød og se youtube video, men videoen var, med lidt god vilje, relevant for kurset, da det var en samling af vanvittige handlinger og uheld, hvor gaffeltrucks var involveret. Der sker uheld og et enkelt dødsfald i ny og næ, men de fleste hændelser kan undgås ved at bruge den sunde fornuft, og ved at holde sig langt væk fra tåbelige mennesker. Det sidste gælder ikke kun i relation til gaffeltrucks, men er et godt princip at leve efter i alle livets facetter.

Og uheld kan også være forårsaget af forkert pakkede paller og andre årsager, der ligger udenfor truckførerens kontrol.

En hel del af teorien gik med at lære om tyngdepunktet og vægtstangsreglen og hvordan man læser diagrammerne på maskinerne.

Vægt (kraft) x afstand (arm) = Moment

I den praktiske del af kurset, stiftede jeg bekendtskab med et par ret udfordrende gaffeltruck typer – nemlig rækketrucks, eller reachtrucks, og de er navngivet således, fordi de er i stand til hydraulisk at skyde masten frem og tilbage, så når man optager eller afsætter gods, kan det ske uden at trucken flytter sig. Fordelen er blandt andet at de ikke kræver ret meget plads. Udfordringerne ligger dels i at jeg ikke kender betjeningsgrebene endnu, og de er forskellige fra maskine til maskine, men også at man står eller sidder, helt eller delvist med siden til gaflerne, og når man manøvrerer er det svært, for hvad er forlæns og baglæns og det påvirker selvfølgelig måden man styrer på. Det kan være overordentligt forvirrende. De er heldigvis forsynet med et display med pile, der indikerer hjulenes position, og det hjælper lidt. Og man står eller sidder, som sagt med siden til køre- og læsseretningen, og den ene maskine er så avanceret at hele førerkabinen vipper bagover når man kører slæden op i højden. Det er en speciel oplevelse de første gange, men det giver et meget bedre udsyn.

Så det var dejligt afslappende og velkendt, da jeg skulle over i en helt almindelig kontravægt truck, og flytte og stable stålbure med store sten. Og en ganske sjov opgave med samme truck var at løfte en 5 meter lang stålbjælke gennem en åbning, der er smallere end bjælken. Men benytter blot samme teknik som når man skal have et møbel gennem en smal døråbning.

Nå, jeg må videre, en ny spændende dag venter.

Crete et Vicisti – Tro og Vind