BlogMission Burhøne

Gaffeltruckkursus

En Europalle måler 800x1200x144mm.

Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg en dag ville indlede en historie på den måde.

Mandagen var starten på gaffeltruck kursus til certifikat B.

Jeg ved ikke om jeg nogensinde får brug for det i et job, men jeg forsøger at tilegne mig nye færdigheder, så jeg åbner for flere jobmuligheder. Og det er sjovt at lære at køre store maskiner.

Kurset varer 7 arbejdsdage og det er så heldigt at vi kun er 6 deltagere, i modsætning til normalt 12.

Vi skal lære at betjene 3 forskellige typer gaffeltrucks. Den klassiske kontravægt gaffeltruck, en stabler og en reach truck. Formiddagen blev brugt på teoriundervisning og de sædvanlige computeropsætningsudfordringer med login og andre problemer, men de blev løst og derefter var der undervisning, dels af læreren og dels i et e-learning program.

Der er meget fine kursusfaciliteter, både med et udendørs træningsområde og en lagerhal til at træne forskellige opgaver. Og der er maskiner til alle.

Min første opgave var at bruge en kontravægt truck og flytte nogle store vandtanke der stod på europaller fra et lad og over i en 20 fods container, og tilbage igen. Det var lidt klaustrofobisk at køre ind i containeren, for der var ikke meget plads, men det gik.

Man skal vænne sig til at gaffeltrucks styrer med baghjulene og det giver dem en ekstremt lille venderadius, men fra min tid som havemand, var jeg allerede lidt fortrolig med følelsen fra forskellige græsklippere jeg har betjent.

Til denne opgave var det en fordel at benytte truckens mulighed for sidejustering af gaflerne, så man ikke behøvede at køre trucken helt ud til siden af containeren.

Fremgangsmåden er som altid når man skal lære nyt. Kør langsomt og velovervejet og bliv fortrolig med alle betjeningsgrebene. Senere kan man sætte farten op.

Anden opgave var at flytte nogle store betonelementer, der stod stablet, og placere dem på tilsvarende måde et andet sted, så de stod præcist over hinanden, så de ikke kunne vælte.

Dagens sidste opgave var at køre en stabler. Det er en lille gaffeltruck, der primært benyttes indendørs. Man står bagpå den, næsten som en gammeldags stridsvogn, og man kan føle sig som Arjuna i The Bhagavad Gita, der godt nok havde Krishna som vognstyrer, inden de bevægede sig ud på Kuruksetras slagmark. Arjuna var fuld af tvivl, angst og ked af at han skulle slå mennesker han kendte ihjel, men så slemt var det ikke for mig at køre stableren. Men det var langt sværere end jeg forventede, for den reagerede abrupt og det tog tid at vænne mig til det. Opgaven var at flytte paller fra reol a til reol b, dog to forskellige slags reoler, og da en stabler har to støtteben foran, kan den ikke sætte pallen på jorden, så man må benytte en platform til at sætte den af, så man kan løfte den i den rigtige vinkel til den nye reol.

Det er en ny verden, der er ved at åbne sig for mig, og jeg glæder mig til de kommende dage.

Crede et Vicisti – Tro og Vind