BlogMission Burhøne

Konduite – hvad betyder det?

Det er lørdag og jeg synes jeg skal skrive lidt. Problemet er at jeg ikke rigtig har noget at skrive om. Og det kan man jo også skrive om. Det er ikke fordi der slet ikke sker noget, det gør der, både større og mindre ting. Jeg tager beslutninger, og det tager altid lang tid for mig, men jeg vil helst at det der sker er endegyldigt besluttet, inden jeg skriver historier om det.
Jeg har tænkt lidt over ordet ‘Konduite’
Det er sjældent man hører det. Og måske er det også sjældent det bruges eller vises? Måske, jeg ved det ikke?
Når jeg undersøger ordet på ordnet.dk får jeg følgende forklaringer.
Oprindelsen er fransk fra ordet conduite som egentlig betyder ‘opførsel’.
Betydningen er forklaret således:
Evne til at gøre det rigtige og opføre sig korrekt og høfligt i en given (vanskelig) situation
Synonymer:
Situationsfornemmelse, åndsnærværelse
Antonym: Malkondoite
Ord i nærheden: HØFLIGHED, HILSEN
Velopdragenhed, gode manerer, konduite, belevenhed, forekommenhed, finfølelse, ridderlighed, elskværdighed, omgængelighed, artighed, pænt sprog politur, pæn facade, gentlemanydre urbanitet, ærbødighed, fine manerer etikettespørgsmål, dannelsesideal, dannelsestradition, dannelseskultur, civilisation konversationsemne
Måske er tiden løbet fra ordets betydning?
Det vil jeg tænke over.
Crede et Vicisti – Tro og Vind