BlogMission Burhøne

Længe leve friheden

23-5-2023 Man kunne selvfølgelig godt på arbejde mandagen

“Man kan selvfølgelig godt gå på arbejde om mandagen – men hvordan bliver det?”

– Dirch Passer

Citatet er fra monologen “Længe leve friheden” fra 1964.

Min mandag, i går, var første dag i mit livseksperiment. Jeg har ikke tænkt mig at skrive om det, hver eneste dag, det bliver for trivielt, men den første dag er noget specielt.

Det blev en blanding af praktiske, afsluttende og afrundende gøremål, og en hel del øvelser i  ansigts/hoved proportioner, stadig med udgangspunkt i Loomis metoden.

For et par uger siden startede mit barnebarn i SFO, og hun er begejstret for det. Hun er på vej videre ind i en institutionaliseringsproces, der startede endnu tidligere, men hun elsker også at lære nyt. Hun er nysgerrig.

Jeg føler, at jeg er i gang med det modsatte – af-institutionalisering. 

Jeg forsøger at finde en anden måde at leve på.

Dirch siger: “Længe leve friheden. Det lyder meget smukt, ikke? Men hvor meget har vi egentlig af den? Lad os se på mulighederne.”

Frihed er ligegyldig og ubrugelig hvis man er låst fast i tankemønstre, der begrænser muligheder for at tænke nye og anderledes tanker. Så spiller tid ikke den store rolle. For man vil hellere tilbage i buret.

I går så jeg en lille video om Elon Musks filosofi om undervisning. Han har angiveligt selv lavet en skole, der bygger på en noget anderledes undervisningsfilosofi.

Der er ingen klasseopdeling, og i stedet for først at lære om værktøjerne, mener han at det er mere motiverende at stille en opgave, og derefter forklare hvilke værktøjer man skal bruge for at løse denne. Han mener at man bør frakoble ideen om klasser og lade folk udvikle sig, og evt. gruppere sig, i det de har interesse for, og i den hastighed de kan, pr. fag og ikke stuve dem sammen i uhomogene flokke. Han mener også at universitetsudddanelser ofte er unødvendige, fordi viden kan tilegnes på mange andre måder. Der kan dog være virksomheder der ser det som et bevis for at en person er i stand til at starte og gennemføre et projekt, og at det derfor kan være fordelagtigt at have en eksamen, når man senere søger ansættelse.

Og han slutter med at sige: “Jeg tror, at mennesker kan fravælge at være ordinære, og vælge at være ekstraordinære.”

Crede et Vicisti – Tro og Vind