BlogMission Burhøne

Pærer i olie og ytringsfrihed

Min mentor, kunstneren Dan Frøjlund, har anbefalet at jeg øver mig i at male med kun tre nuancer.

Sort, hvid og gul okker. Det er en god øvelse der tvinger mig til kun at fokusere på form og lys.

Jeg har læst at det kan kaldes for “valørmaleri” – et billede der ikke har ret mange farver, men primært benytter nuancernes lysstyrke.

Jeg fik lyst til at male pærer. De har en smuk enkel form. Så jeg gik en tur i Irma og fandt en bakke Clara Friis pærer fra Fejø, til 14 kr. Der sker mange interessante ting når man kigger efter. Lys og skygger og reflektioner i skyggerne og meget andet. Og olien er interessant at arbejde med. Der er meget at lære.

Da dagen gik på hæld og jeg sad og søgte spændende ting på Youtube, opdagede jeg at det helt nye interview med psykologen Jordan Peterson, var lagt ud i sin fulde længde. Eller rettere, det hævdes at være sin fulde længde, men jeg mener at have set klip der ikke er med i dette.

Det var egentlig meningen at jeg kun ville se lidt af det, og vente med resten, men jeg kunne ikke slippe det, og så alle 45 minutter.

Her er et link til interviewet: https://www.youtube.com/watch?v=lpnvGA-wJIE

Og dette klip er længere: https://www.youtube.com/watch?v=BTv5feWd9dk

Jeg vil prøve at beskrive hvad der fascinerer mig ved JP, som han også forklarer i interviewet.

Det lader til at hans grundlæggende metode er, IKKE at have nogen plan, ingen forudfattede meninger, ingen mere eller mindre skjult agenda eller målsætning, når han går i et interview, eller laver sine mange foredrag rundt om i verden.

Han siger (3:28) at han for meget længe siden besluttede at sige hvad han tænker – uden at spekulere på resultatet, reaktionen og konsekvenserne.

Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er det.

Og det resonerer kraftigt hos mig.

Jeg er træt af mennesker der spiller et skuespil. Også af mig selv, når jeg gør det. Tænk bare på de politikere der grundigt og effektivt er ved at køre landet i smadder. Det hele er udspekuleret og gennemtænkt i forhold til stemmeoptimering. Der er intet oprigtigt i det – intet, og de lyver konstant hvis det er til deres fordel, og tjener deres agenda, uden at blinke og uden at det ødelægger deres nattesøvn.

Tilbage til Jordan Peterson.

Det gælder også når han går på scenen og laver sine foredrag. Han er ikke forberedt og er det en Q&A, ser han ikke spørgsmålene på forhånd.

Piers Morgan spørger ham derefter hvad der er hans mål, hvad ønsker han at opnå?

Han svarer: Jeg vil opmuntre folk, og udover det, vil jeg se hvad der sker.

Og videre, formålet med livet er ikke finde lykke. Der vil være lykkelige perioder, men der vil også være besværlige perioder, men så vil lykke ikke være tilstrækkeligt.

Men det man kan søge er eventyr. Man kan skabe et eventyr. Og der er ingen tvivl om at det bedste eventyr skabes når man siger hvad man mener, for man kender ikke konsekvensen.

Hvis man er ærlig, bliver det dit eget eventyr. Hvis du efterligner, kopierer, er udspekuleret og beregnende, er det ikke dit eget eventyr.

Jeg TROR jeg forstår hvad han mener og jeg bliver høj af det.

Der er flere andre interessante emner, blandt andet spørgsmålet om ytringfrihed, der efter Piers Morgans mening, aldrig har været under større pres, endda i lande der kalder sig demokratiske, men hvor mennesker har mistet deres job, og endda blevet fængslet, for at udtrykke deres mening.

Jordan Peterson forklarer herefter at problemet med at der er nogen der vil bestemme over hvad andre må sige, faktisk er det mindste. Det er et problem men det virkelig store problem er at nogle grupper argumenterer med at der ikke findes ytringsfrihed og at det bare er noget en gruppe priviligerede, ofte hvide mennesker, har besluttet, for at udøve deres magt over andre. Det er en langt mere kynisk og sofistikeret metode til at lukke munden på mennesker.

Nu har jeg ikke mere tid til at skrive – jeg skal på eventyr.

Crede et Vicisti – Tro og Vind